oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Mazurek makowy z białek 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobre ciasto mazurek makowy z białek ; )

Mazurek makowy z białek 2

Składniki:

Mazurek makowy z białek 2

 

  • 7 szt białek
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl maku
  • 25 dag stopionego tłuszczu
  • zapach

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy z białek 2
Białka ubić. Do sztywnej piany dodawać po trochu cukier i ciągle ubijać aż się rozpuści. Wtedy dosypać suchy mak, wlać stopiony i przestudzony tłuszcz, lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zapach, wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piec w słabo nagrzanym piekarniku (160 stopni C) aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu ostudzić i pokrajać w wąskie prostokąty.

Tagi:

mak mazurek