Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mazurek makowy z piernikową nutką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Orzechy arachidowe można zastąpić orzechami włoskimi lub bakaliami.

Mazurek makowy z piernikową nutką

Składniki:

Mazurek makowy z piernikową nutką

 

  • 20 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 15 dag maku
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl śmietanki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl orzechów arachidowych
  • aromat rumowy do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy z piernikową nutką
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wbić jajka, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, przyprawę do pierników, mak, zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, przełożyć na przygotowaną blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut. Kakao, cukier, śmietankę, margarynę, utartą czekoladę, aromat wymieszać i gotować do zgęstnienia. Gęstniejącą polewą polać wystudzone ciasto i posypać posiekanymi orzechami.