Mazurek migdałowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smakowity mazurek świąteczny

Mazurek migdałowy.

Składniki:

Mazurek migdałowy.

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 10 dag migdałów
  • 1 jajko do smarowania
  • 2 łyżki cukru kryształu i 5 dag migdałów do posypania

Sposób przygotowania:

Mazurek migdałowy.
Przygotowanie: Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,cukier waniliowy i cukier puder oraz sparzone,obrane ze skórki,grubo posiekane migdały.Zarobić ciasto nożem,szybko zagnieść ręką.Rozwałkować do grubości 2 1/2 cm ,przenieść na blachę,posmarować rozmąconym jajkiem,posypać cukrem wymieszanym z drobno posiekanymi migdałami i piec w temp.180-200s.c około 30 minut.