zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Mazurek na waflu 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świąteczny mazurek na waflu

Mazurek na waflu 4

Składniki:

Mazurek na waflu 4

 

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 5 dag orzechów
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • wafel do wyłożenia blachy
  • Lukier: białko, 3/4 szklanki cukru pudru, kilka kropli soku cytrynowego, kilka kropli olejku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Mazurek na waflu 4
Wyłożyć spód blachy przyciętym waflem. Wybić na miseczkę jajko oddzielając żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem i 2 łyżkami zimnej wody. Pokrajać bakalie. Ubić sztywną pianę z białek, wymieszać bakalie z mąką, utartymi żółtkami i pianą, wyłożyć na wafel, równo rozsmarować. Wstawić do upieczenia do nagrzanego piekarnika. Utrzeć z białka i cukru lukier, dodać sok c cytryny i olejek. Wyjęty z pieca, gorący mazurek polać przygotowanym lukrem.