rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Mazurek orzechowo- kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po raz pierwszy wykonałam mazurka na te święta. Myślałam, że jest to bardziej skomplikowane, ale okazało się bardzo proste i co najważniejsze: SMACZNE!

Mazurek orzechowo- kajmakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek orzechowo- kajmakowy

 

  • Na blachę 35x24cm

 

  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki tortowej
  • 3 ugotowane żółtka
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg margaryny lub masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów (mogą być mielone)

 

  • Masa:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (ok 40dkg)
  • 1/2 kostki masła

 

  • Dekoracja:
  • gotowy lukier w kolorze zielonym
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • płatki migdałów lub czekoladowe serduszka

 

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowo- kajmakowy
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną margarynę, śmietanę, cukier puder, przetarte przez sitko żółtka, proszek do pieczenia i orzechy. Całość siekamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy zawinięte w foliowy woreczek do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy mały kawałek i wykrawamy foremką 4 zajączki, resztę wałkujemy na grubość ok 5mm, wykładamy spód blachy. Z pozostałości formujemy małe kuleczki i wylepiamy boki. Dziurkujemy widelcem. Odstawiamy raz jeszcze do schłodzenia na ok 15 min. Wstawiamy razem z zajączkami do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 30 min.Na wystudzony spód przygotowujemy masę: Margarynę ucieramy z kremem kajmakowym. Zajączki polewamy lukrem, całość dekorujemy czekoladą i migdałami- lub tak jak u mnie- czekoladowymi serduszkami. Możliwości do dekoracji jest tyle ile osób:) Każdy ma inne pomysły:)
Mazurek orzechowo- kajmakowy
Wszystkie składniki na ciasto siekamy ze sobą i formujemy kulę
Mazurek orzechowo- kajmakowy
Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka foliowego i do lodówki
Mazurek orzechowo- kajmakowy
Upieczony spód do mazurka orzechowo- kajmakowego
Mazurek orzechowo- kajmakowy
Mazurek orzechowo- kajmakowy w przekroju