Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Mazurek pełen bakalii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis mam od koleżanki, wiem że święta się skończyły, a ja nie zdążyłam dodać przepisów, mazurek jest przepyszny.

Mazurek pełen bakalii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek pełen bakalii

 

  • CIASTO
  • mąka krupczatka - 500 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1/2 szkl
  • margaryna - 250 g
  • żółtka jaj - 4 szt
  • śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki )
  • DODATKOWO
  • 1,5 szkl bakalii
  • ananasy - 1 puszka
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • LUKIER
  • śmietana - 1 szkl
  • cukier - 1 szkl
  • spirytus - 1 łyżka
  • DEKORACJA
  • migdały
  • śliwki suszone
  • morele suszone

Sposób przygotowania:

Mazurek pełen bakalii
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do mąki, posiekać wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę. Ciasto włożyć do foliowej torebki, odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień 2/3 ciasta rozłożyć na brytfance, ananasy odlać z zalewy, pokroić na połówki, ułożyć na cieście. Bakalie wyłożyć na ananasy, zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych otworach na bakalie. Piec około 40 minut w 180 stop. na złoty kolor. Lukier: śmietanę przełożyć do rondla, dodać cukier zagotować, po czym dodać spirytus lub wódkę i ucierać do zgęstnienia lukru. Na wystudzone ciasto , wylać przygotowany lukier. Gdy lukier zastygnie posypać wiórkami kokosowymi.
Mazurek pełen bakalii
Z przygotowanych składników zagnieciono kruche ciasto
Mazurek pełen bakalii
Na kruchym cieście ułożono pokrojone na połowę ananasy
Mazurek pełen bakalii
Bakalie zostały wysypane do miseczki i zostaneą posypane na ananasy
Mazurek pełen bakalii
Wyłożone zostały bakalie na pokrojone ananasy