luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Mazurek pierrot-lion

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mazurek to bardzo wdzięczne ciasto, które można dekorować według gustu. Przygotowanie także nie zabiera zbyt dużo czasu, a efekty są oszałamiające.Polecam wszystkim miłośnikom słodkości. I to nie tylko od święta:)

Mazurek pierrot-lion

Składniki:

Mazurek pierrot-lion

 

  • Ciasto kruche spód:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 żółtka

 

  • Ciasto kruche brzegi:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 żółtka
  • migdały mielone - ilość wg gustu

 

  • Masa czekoladowa:
  • 1 opakowanie czekoladek pierrot o wadze 120g
  • 6 batonów lion
  • 6 łyżek mleka

 

  • Do dekoracji:
  • biała polewa
  • suszone morele
  • kandyzowana skórka cytrynowa
  • daktyle

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek pierrot-lion
Składniki na kruche ciasto siekam, aż powstanie kula, zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję i układam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na brzegi również siekam, na końcu dodaję mielone migdały i szybko mieszam, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ozdobny brzeg na spodzie. Ciasto powinno być luźniejsze niż na spód, jeśli chcemy wyciskać je przez rękaw cukierniczy lub bardziej zwarte, jeśli chcemy zrobić wałeczek na brzeg mazurka. Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Wyjmuje i studzę. Czekoladki pierrot rozpuszczam na parze, rozcieńczam mlekiem i wykładam równomiernie na spodzie mazurka, odstawiam. Batony lion, również rozpuszczam na parze, rozcieńczam mlekiem i wykładam na masę z pierrot. Całość dekoruję kawałkami suszonych moreli, kandyzowaną skórką cytrynową oraz daktylami. Polewę rozpuszczam na parze, nalewam do rękawa cukierniczego i wyciskam napis na środku mazurka. Odstawiam by wszystko ładnie zastygło.