lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek -pisanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mazurki to tradycja Wielkanocna , więc na każdym stole powinien się znaleźć nie ważne w jakim kształcie i smaku .

Mazurek -pisanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek -pisanka

 

  • Składniki:
  • 250g margaryny (miękkiej)
  • 125 gram cukru
  • 4 żółtka
  • 1 duża cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • 2 szk mąki krupczatki
  • 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • kajmak 200 gram
  • pianki z 15 szt
  • dmuchane chrupki w mlecznej czekoladzie z 2 garście
  • morele suszone z garść
  • posypka kolorowa do posypania

 

Sposób przygotowania:

Mazurek -pisanka
Na stół wsypuję mąkę krupczatkę , robię dołek . Dodaję cukier i proszek do pieczenia. Margarynę siekam i dodaje .Żółtka wbijam i zagniatam ciasto. Robie to szybkimi ruchami , zawijam w folię spożywczą i do lodówki na godzinkę. Wałkuje ciasto na około pół centymetra . Kładę szablon i wycinam pisankę. . Widelcem szybki nakłuwam ciasto dosyć gęsto. Piekę 20 minut w 170 stopniach. Otwieram puszkę i wyjmuje łyżką kajmak , smaruje na całej pisance. Nożyczkami tnę pianki na małe kawałeczki i na około pisanki kładę jeden obok drugiego. Kawałek dalej robię następny okrąg pianka i dmuchany chrupek w czekoladzie mlecznej Na środku kładę pokrojone suszone morele. Posypuje posypką kolorowa całą już pisankę i gotowe . Mazurek zrobiony .
Mazurek -pisanka
Na stół wsypuję mąkę krupczatkę , robię dołek . Dodaję cukier i proszek do pieczenia. Margarynę siekam i dodaje . Żółtka wbijam i zagniatam ciasto. Robie to szybkimi ruchami , zawijam w folię spożywczą i do lodówki na godzinkę.
Mazurek -pisanka
Wałkujemy ciasto na około pół centymetra .
Mazurek -pisanka
Wycinamy szablon pisanki i przykładamy do ciasta i wycinamy.
Mazurek -pisanka
Otwieram puszkę i wyjmuje łyżką kajmak , smaruje na całej pisance.