zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Mazurek pomarańczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nietypowy mazurek z dodatkiem pomarańczy i marmolady.

Mazurek pomarańczony

Składniki:

Mazurek pomarańczony

 

  • masła, 2 dag kakao. Masa kajmakowa: 3 szklanki mleka, 3 szklanki cukru, 12,5 dag masła

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczony
Utrzeć masło z cukrem, aż uzyska konsystencję śmietany, cały czas ucierając dodawać jaja, pod koniec wsypać mąkę i kakao. Z ciasta upiec dwa jednakowe placki. Na małym ogniu, stale mieszając, zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa nabierze kremowego koloru, a kropla spadająca z łyżki ciągnie za sobą nitkę, zdjąć masę z ognia i mieszając ostudzić. Ostudzoną masę kajmakową dodać do utartego na puszystą masę masła. Ostudzone placki przełożyć marmoladą, oblać masą kajmakową, ułożyć na niej warstwę pomarańczy pokrojonych w cieniutkie plasterki i przykryć je resztą masy kajmakowej. Udekorować również cząstkami pomarańczy.
Smacznego

Tagi:

ciasto mazurek