Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Mazurek pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wierzch mazurka dowolnie udekorować.

Mazurek pomarańczowy

Składniki:

Mazurek pomarańczowy

 

  • ciasto kakaowe:
  • szklanka maki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • masa kajmakowa:
  • 3/4 l mleka
  • 3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • 20 dag marmolady
  • 3 pomarańcze

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy
Masło utrzeć z cukrem do białości, ciągle ucierając dodawać po jednym jajku a następnie wsypać mąkę wymieszaną z kakaem. Z ciasta upiec dwa jednakowe placki. Zagotować mleko wsypać cukier i cukier waniliowy ciągle mieszać, gdy masa nabierze koloru kremowego a kropla na talerzyku nie będzie się rozpływać to należy masę zdjąć z ognia i przestudzić. Masło przeznaczone na masę, utrzeć w makutrze i dodawać stopniowo masę kajmakową. Placki ostudzić, posmarować marmoladą, polać masą kajmakową i ułożyć ćwiartki pomarańczy, polać drugą częścią masy i przykryć plackiem.Wierzch ciasta polać resztą masy kajmakowej.