Mazurek pomarańczowy
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

Babcia Halinka - Przepis na: Mazurek pomarańczowy offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Mazurek pomarańczowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2003

Ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 godz...


trudność: średne
czas:

Mazurek pomarańczowy - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • jajo
  • pół kostki masła roślinnego (125 g)
  • szczypta soli

Mazurek pomarańczowy - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Blachę wysmarować tłuszczem i uformować na niej placek grubości około pół centymetra. Ciasto upiec w temperaturze 200°C. Przygotować masę pomarańczową. Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką i pokroić (ze skórką) na cienkie piastry. Zalać plastry przegotowaną zimną wodą tak, aby były zakryte, i od stawić na 12 godz. Następnie przelać je do garnka i gotować ok. 1 godz. Wsypać do masy cukier i gotować mieszając na małym ogniu tak długo, aż masa stanie się klarowna. Kiedy wystygnie, po smarować nią ciasto.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mazurek pomarańczowy (strona 1 z 1)  
darek112

darek112
offline

2008-12-27 18:36
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mazurki
Mazurek pomarańczowy Mini mazurki z prażonymi jabłkami i kajmakiem Mazurek z jasną masą waniliową
Bakaliowy mazurek wg Megg Mazurek Wielkanocny Mazurek kajmakowy z truskawkami
Mazurek orzechowo- kajmakowy Mazurek czekoladowy Mazurek Wielkanocny
Mazurek z lemon curd Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek Sernik - Mazurek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane