Mazurek pomarańczowy
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

Babcia Halinka - Przepis na: Mazurek pomarańczowy offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Mazurek pomarańczowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2003

Ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 godz...


trudność: średne
czas:

Mazurek pomarańczowy - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • jajo
  • pół kostki masła roślinnego (125 g)
  • szczypta soli

Mazurek pomarańczowy - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Blachę wysmarować tłuszczem i uformować na niej placek grubości około pół centymetra. Ciasto upiec w temperaturze 200°C. Przygotować masę pomarańczową. Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką i pokroić (ze skórką) na cienkie piastry. Zalać plastry przegotowaną zimną wodą tak, aby były zakryte, i od stawić na 12 godz. Następnie przelać je do garnka i gotować ok. 1 godz. Wsypać do masy cukier i gotować mieszając na małym ogniu tak długo, aż masa stanie się klarowna. Kiedy wystygnie, po smarować nią ciasto.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mazurek pomarańczowy (strona 1 z 1)  
darek112

darek112
offline

2008-12-27 18:36
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mazurki
Mazurek pomarańczowy Mini mazurki z prażonymi jabłkami i kajmakiem Mazurek z jasną masą waniliową
Bakaliowy mazurek wg Megg Mazurek Wielkanocny Mazurek kajmakowy z truskawkami
Mazurek orzechowo- kajmakowy Mazurek czekoladowy Mazurek Wielkanocny
Mazurek z lemon curd Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek Sernik - Mazurek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane