Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek pomarańczowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2003

Ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 godz...

Mazurek pomarańczowy

Składniki:

Mazurek pomarańczowy

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • jajo
  • pół kostki masła roślinnego (125 g)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy

Ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Blachę wysmarować tłuszczem i uformować na niej placek grubości około pół centymetra. Ciasto upiec w temperaturze 200°C. Przygotować masę pomarańczową. Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką i pokroić (ze skórką) na cienkie piastry. Zalać plastry przegotowaną zimną wodą tak, aby były zakryte, i od stawić na 12 godz. Następnie przelać je do garnka i gotować ok. 1 godz. Wsypać do masy cukier i gotować mieszając na małym ogniu tak długo, aż masa stanie się klarowna. Kiedy wystygnie, po smarować nią ciasto.

Redakcja poleca: