Roxi

Roxi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek Roxi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo dobry na święta Wielkanocne i nie tylko......

Mazurek Roxi

Składniki:

Mazurek Roxi

 

 

 

  • Składniki:

 

 

  • 8 jaj

 

  • 8 łyżek krupczatki

 

  • 8 łyżek cukru

 

  • szczypta proszku do pieczenia

 

 

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • 25 dag cukru

 

  • 6 jaj

 

  • 30 dag maku

 

 

  • zapach migdałowy

 

  • łyżeczka sody

 

 

 

 

 

  • Masa:

 

 

  • 3 jaja

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • kieliszek spirytusu (w wersji dla dorosłych)

 

  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Mazurek Roxi
Ubić białka, dodać cukier, żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty.Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tarta, wylać do niej ciasto.Piec.Masło utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami, dodać mak (wcześniej wypłukać i 3 x zmielić). Dodać mąkę, cynamon, sodę, kakao, zapach migdałowy. Wszystko wymieszać z ubitą pianą.Ciasto piec w formie jak na biszkopt - wyłożonej pergaminem.Utrzeć masło (robimy krem) dodawać po 1 jaja ubite z cukrem na parze, kakao (wcześniej rozmieszane w odrobinie mleka), cukier waniliowy i spirytus (w wersji dla dorosłych naturalnie)Biszkopt przekroić na dwie części, na pierwszej ułożyć połowę kremu, następnie makowe ciasto, znowu warstwę kremu i drugą część ciasta. Cały placek obłożyć kremem i udekorować.