jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mazurek różano- bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ten mazurek to przebój tegorocznych świąt:) Myślę, że swój sukces zawdzięcza domowej konfiturze- mocno różanej i aromatycznej!!!

Mazurek różano- bakaliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek różano- bakaliowy

 

  • Tortownica o średnicy 26 cm
  • Ciasto kruche:
  • 35 dag mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,,
  • 20 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DODATKOWO:
  • 0,5 słoiczka konfitury różanej ( u mnie domowej roboty, ale może być kupna),
  • Około 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich,
  • Spora garść orzechów włoskich,
  • 0,5 -3/4 tabliczki białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Mazurek różano- bakaliowy
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie ciasto. Ciasto wałkujemy formują koło o średnicy nieco większej niż 26 cm. Do rozwałkowanego ciasta przykładamy tortownicę. Wycinamy od niej koło i wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Boki ciasta smarujemy delikatnie białkiem. Z pozostałego ciasta formujemy kuleczki i układamy wokół wyłożonego ciasta. Środek nakłuwamy widelcem i całość wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut (180˚C). Upieczone ciasto studzimy. WYKOŃCZENIE: Wystudzone ciasto smarujemy różaną konfiturą. Śliwki kroimy w paseczki, a orzechy delikatnie siekamy. Na konfiturę wykładamy pokrojone bakalie. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy mazurka. Odstawiamy czy czekolada zastygła. Gotowe.
Mazurek różano- bakaliowy
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy ciasto.
Mazurek różano- bakaliowy
Gotowe ciasto wykładamy na dno tortownicy. Z ciasta także wykonujemy dekoracyjne brzegi.
Mazurek różano- bakaliowy
Upieczone i przestudzone ciasto smarujemy różana konfiturą.
Mazurek różano- bakaliowy
Na konfiturę wykładamy pokrojone bakalie.