aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Mazurek smakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mazurek smakowy- bardzo smaczne i miękkie ciasto przełożone warstwami jabłek. Polecam go do kawy, warto!

Mazurek smakowy

Składniki:

Mazurek smakowy

 

  • Ciasto orzechowe:
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto makowe:
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • Ciasto kokosowe:
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • Ciasto kakaowe:
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Jabłka:
  • 3,20 kg jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Mazurek smakowy
Wszystkie ciasta robimy tak samo czyli margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Mieszamy z pozostałymi składnikami i pianą ubitą z białek.

Każde ciasto pieczemy osobno w formie 25/36 około 25 minut w 180 stopniach.

Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy, gdy będą dostatecznie miękkie dodajemy galaretki w proszku i cukier do smaku.

Przełożenie ciasta: Ciasto orzechowe- jabłka- ciasto makowe- jabłka- ciasto kakaowe- jabłka- ciasto kokosowe- dekoracja.