SUPERPRZEPIS

Mazurek wielkanocny

  • sammakko
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Mazurek wielkanocny Więcej zdjęć (3)

Mazurek to kolejne tradycyjne i bardzo ozdobne ciasto na Wielkanoc. Proponuje wersję na kruchym cieście z delikatnym kajmakowym kremem. Z tej porcji przygotowałam 4 okrągłe mazurki o średnicy 21 cm.

Składniki:

Mazurek wielkanocny

 

 

  • Krem kajmakowy:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 400 g masy kajmakowej krówkowej
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 50 ml zimnej wody
  • kolorowe pisaki
  • ryż preparowany
  • czekoladowe serduszka, groszki itp.

Sposób przygotowania:

Mazurek wielkanocny
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy startą na tarce lub pokrojoną drobno zimną margarynę, żółtka, cukier oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na kształt koła o średnicy 21 cm i grubości 5 mm. Żeby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia nakłuwamy je widelcem i kilku miejscach. Z pozostałych okrawków robimy brzegi mazurka ( dla pewności możemy przykleić je za pomocą białka) a także wycinamy ciasteczka foremkami z motywem wielkanocnym. Tak przygotowane spody do mazurków pieczemy w 250 stopniach na lekko złoty kolor, około 15-20 minut. Studzimy. Śmietankę podgrzewamy dodając kajmak. Mieszamy aby masa całkowicie się rozpuściła ale nie zagotowała. Będzie trochę gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy i łączymy z zimną masą. Tak przygotowany krem kajmakowy wylewamy równomiernie na wszystkie mazurki. Ciasteczka dowolnie dekorujemy. Ja użyłam do tego pisaków aby podkreślić kontury kurek i zajączków. Te o kształcie baranków posmarowałam delikatnie resztką kajmaku i nałożyłam ryż preparowany imitujący wełnę. Udekorowane ciasteczka układamy na mazurkach. Dokładamy czekoladowe ozdoby.
Mazurek wielkanocny
Z ciasta pieczemy cztery okrągłe mazurki.
Mazurek wielkanocny
Z pozostałych okrawków wycinamy ciasteczka.