martunia19

martunia19

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Mazurek wielkanocny;)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny domowy mazurek< przepis troszkę spóźniony>;)

Mazurek wielkanocny;)

Składniki:

Mazurek wielkanocny;)

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • powidła śliwkowe
  • gotowe mleko skondensowane
  • 0,5 kostki masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ozdoby marcepanowe< róże, kwiatki, listki, itp>

Sposób przygotowania:

Mazurek wielkanocny;)
Z mąki, cukru pudru cukru waniliowego, żółtka, masła, proszku zagnieść ciasto, które po dobrym wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz do lodówki, aby się schłodziło. Następnie schłodzone, rozwałkujemy i wkładamy do natłuszczonej formy , pieczemy w temp 180 stopni przez ok 30 min. aż ciasto będzie miało złoto jasny kolor.
Powidła podgrzewamy, nakładamy na przestudzone ciasto.
Masę krówkową przekładamy do garnka mieszamy z kostką pół kostki masła i gorąco wykładamy na powidła.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tj. miskę stawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy przesiany cukier puder ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gorąco polewą oblewamy mazurka, gdy troszkę polewa przestygnie układamy na niej ozdoby marcepanowe.
SMACZNEGO!!!