SUPERPRZEPIS

Mazurek Wielkanocny o smaku migdałowym

  • 3
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Mazurek Wielkanocny  o smaku migdałowym Więcej zdjęć (5)

Zbliżają się Święta Wielkanocne, a z nimi mazurki o najróżniejszych smakach i kształtach. Mój mazurek będzie okrągły, dzisiaj z wieloma nadzieniami.

Składniki:

Mazurek Wielkanocny o smaku migdałowym

 

  • Składniki na spody do mazurka:

 

 

 

 

  • cukier r 150 g

 

  • żółtko 3 szt

 

 

  • Ciasto na dekorację:

 

 

  • żółtko 1 szt

 

 

  • cukier puder 3 łyżki

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • krem o smaku kukułki

 

  • żel dekoracyjny na zimno malinowy

 

 

 

 

  • dmuchane chrupki w czekoladzie do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek Wielkanocny o smaku migdałowym
Spody mazurka wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę przesianą. Dodajemy tarte migdały kroimy masło w kostkę i dodajemy. Wsypujemy cukier , dodajemy żółtka i śmietanę. Włączamy mikser i na najmniejszych obrotach miksujemy do połączenia składników. Masa ma być elastyczna i odchodzić od miski. Przekładamy ciasto na mate i od razu wałkujemy . Bierzemy spód od tortownicy 26 cm przykładamy do ciasta i wycinamy 3 placki. Każdy placek pieczemy osobno w 170 stopniach kolo 20 minut ( czasem jest to 15 , po prostu sprawdzamy ) Wykonanie dekoracji do mazurka: Na stolnice wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej żółtko cukier puder margarynę rozpuszczoną i śmietanę. Zagniatamy ciasto . Wstawiamy do schłodzenia na 30 minut. Po 30 minutach wyjmujemy wałkujemy i wycinamy co chcecie aby foremka była mała tylko . Wycinałam małe gwiazdki. Piekłam je w 180 stopniach kolo 10 minut. Dokończenie mazurka: Na pierwszy spód mazurka kładziemy nadzienie z czarnej porzeczki ile chcecie to zależy kto jak lubi słodkie . Na nadzienie posypujemy migdały tarte tak aby zakryć całe nadzienie . Przykrywamy drugim spodem mazurka i kładziemy krem o smaku kukułki. Przykrywamy trzecim spodem mazurka i smarujemy żelem dekoracyjnym na zimno malinowym. Na rancie mazurka kładziemy gwiazdki z ciasta kruchego . koło gwiazdek kładziemy kuleczki z czekolady . I robimy dekorację z białej czekolady ( u mnie to kółeczka).
Mazurek Wielkanocny  o smaku migdałowym
Do misy wsypujemy mąkę przesianą. Dodajemy tarte migdały kroimy masło w kostkę i dodajemy.
Mazurek Wielkanocny  o smaku migdałowym
Dodajemy żółtka do składników , nadal miksujemy
Mazurek Wielkanocny  o smaku migdałowym
Dodajemy cukier i śmietanę nadal miksując
Mazurek Wielkanocny  o smaku migdałowym
Każdy placek pieczemy osobno w 170 stopniach kolo 20 minut ( czasem jest to 15 , po prostu sprawdzamy )