lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek wielkanocny - kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Inwencja Wielkanocna nadal trwa. Dziś będzie to kurczak. Fajnie wygląda i pysznie smakuje. Dzieci mają radość, a dorośli robotę.

Mazurek wielkanocny - kurczak Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mazurek wielkanocny - kurczak

Składniki:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 70 g cukru pudu
  • 1 surowe żółtko

Dodatkowo:

  • galaretka niebieska 1 łyżka + 1 łyżka cukru

 

  • galaretka czerwona 1 łyżka + 1 łyżka cukru

 

  • galaretka cytrynowa 5 łyżek+ 5 łyżek cukru

 

  • kuleczki czekoladowe i truskawkowe

Sposób przygotowania:

Mazurek wielkanocny - kurczak

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy.

Przykładamy szablon kurczaka i nożem kroimy. Pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Ostudzonego kurczaka dekorujemy.

Lukier:

Mielimy galaretkę i cukier dodajemy odrobinę goręcej wody, mieszamy i mamy lukier żółty. Całego kurczaka nim dekorujemy.

Robimy identycznie z niebieska i truskawkową galaretką dekorujemy dalej kurczaka.

Mazurek Wielkanocny - kurczak
Do misy wsypujemy przesiana mąkę i cukier.
Mazurek Wielkanocny - kurczak
Dodajemy do niej posiekane masło i żółtko.
Mazurek Wielkanocny - kurczak
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy.
Mazurek Wielkanocny - kurczak
Przykładamy szablon kurczaka i małym nożykiem wycinamy
Mazurek Wielkanocny - kurczak
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy kurczaka Pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach.