marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek z masą krówkową.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zmieszać składniki na ciasto,a cukierki mleczne na masę krówkową rozpuścić w garnku średnim,dolać ćwierć l.mleka i mieszać.Ciasto piec z 50m

Mazurek z masą krówkową.

Składniki:

Mazurek z masą krówkową.

 

  • 50 dkg.mąki,
  • 3 żółtka i całe jajko,
  • szklanka śmietanki,
  • 25 dkg.cukru,
  • 25 dkg.masła,
  • torebka"Krówek",
  • 1/4 mleka,
  • garść migdałów.

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą krówkową.
Rozbić żółtka i jajko,wlać śmietankę i wsypać cukier ubijając ener- -gicznie.Masło utrzeć osobno,dodając ubitą masę i mąkę.Wyrabiać ciasto przez jakiś czas.Krówki rozpuścić w niezbyt małym garnku w 1/4 mleka,aby lepiej się topiły i nie przywarły do dna,mieszać dokładnie,aż masa będzie gładka.Odstawić i przestudzić masę,a następnie wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę i pę- -dzelkiem rozsmarować żółtko na kruchej powierzchni ciasta i wył- -ożyć na to masę krówkową ostudzoną i posypać migdałami bez skórek.Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na pół godziny i pilnować czasu pieczenia.Po upieczeniu ostudzić trochę i podawać.