Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Mazurek z masą krówkową i prażonym jabłk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mazurek to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim stole

Mazurek z masą krówkową i prażonym jabłk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek z masą krówkową i prażonym jabłk

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą krówkową i prażonym jabłk
Margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka i dalej mieszamy. Wsypujemy mąkę, miksujemy na najniższych obrotach do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na niedużą prostokątną blaszkę (20 na 26 cm). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika wycinamy kształt jajka. Ciasto studzimy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i prażymy około 15 minut na wolnym ogniu, studzimy. Mazurka smarujemy cienką warstwą masy krówkowej, na którą nakładamy prażone jabłka. Dekorujemy plasterkami mandarynki, orzechami, płatkami migdałów i żurawiną.
Mazurek z masą krówkową i prażonym jabłk
Margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Mazurek z masą krówkową i prażonym jabłk
Dodajemy jajka i dalej dokładnie mieszamy.
Mazurek z masą krówkową i prażonym jabłk
Wsypujemy mąkę, miksujemy na najniższych obrotach do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na niedużą prostokątną blaszkę (20 na 26 cm). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika wycinamy kształt jajka.
Mazurek z masą krówkową i prażonym jabłk
Ciasto studzimy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i prażymy około 15 minut na wolnym ogniu, studzimy. Mazurka smarujemy cienką warstwą masy krówkowej,