marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek z pomarańczowo-bakaliowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bakalie przebrać,opłukać,owoce,umyć,obrać,wybrać miąższ.Składniki na ciasto wyrobić i zagnieść.Schłodzić.Wylepić formę.Upiec.Dekorować.kroić

Mazurek z pomarańczowo-bakaliowy.

Składniki:

Mazurek z pomarańczowo-bakaliowy.

 

  • 4 ugotowane żółtka,
  • 3 szklanki przesianej mąki,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • kartonik śmietanki 30%,szczypta soli,
  • tłuszcz do blachy,
  • 4 duże pomarańcze,
  • 5-6 łyżek miodu płynnego,
  • po garstce różnych suszonych bakalii(rodzynki,morele,daktyle),
  • płatki prażonych migdałów,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Mazurek z pomarańczowo-bakaliowy.
Mąkę przesiać przez sitko do szklanki i wsypać na stolnicę ze trzy szklanki. Posiekać z kostką masła ostrym nożem, a żółtka z ugotowanych jajek wyjąć i przetrzeć również przez sitko pałką prosto na stolnicę. Dodać cukru pudru,śmietanki i szczyptę soli. Wyrabiać, zagnieść. Włożyć kulę ciasta do woreczka foliowego i wstawić na godzinkę do lodówki lub na 20 min. do zamrażarki. Formę natłuścić, wyłożyć pergaminem, wylepić ciastem.Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastem na 20-25 min. do piekarnika. Po wyjęciu ostudzić. Bakalie przebrać, przelać na sitku bieżącą wodą z kranu, osączyć, daktyle wypestkować. Pomarańcze umyć, obrać ze skórek, wyjąc łyżeczką miąższ i wymieszać z paroma łyżkami miodu, aby się składniki łatwo spoiły. Rozsmarować masę pomarańczowo-miodową na cieście i posypać po powierzchni masy bakaliami lub ułożyć z nich przeróżne wzory,np.gałązki z listkami. Kroić i podawać do herbaty czy kawy.