alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Mazurek z różą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mazurki, mazurki, mazurki, mazurki

Mazurek z różą

Składniki:

Mazurek z różą

  • Masa:
  • 500 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki konfitur z płatków róży
  • 1 łyżka soku z czarnej porzeczki
  • 30 dag cukru
  • pół kostki masła

Sposób przygotowania:

Mazurek z różą

Posiekać masło z sola i cukrem. Rozetrzeć z żółtkiem. Po czym zagnieść ciasto, z którego ukształtować kulę, którą zawinąć w folę i wstawić do lodówki na pół godziny. Po czym ją rozwałkować i plackiem wypełnić formę uprzednio natłuszczoną. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut. Masa: rozetrzeć śmietanę z cukrem i masłem. Postawić na małym ogniu i gotować aż połowa sosu odparuje. Po czym rozetrzeć z konfiturą i sokiem porzeczkowym. Masę rozłożyć na wierzchu mazurka i pozostawić do ostygnięcia.