Mazurek z toffi
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

jovi offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1
Mazurek z toffi
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Ciasto oblane karmelową polewą:)


trudność: łatwe
czas:

Mazurek z toffi - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • 26 dag mąki pszennej
  • 26 dag cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 10 łyżek oleju
  • POLEWA
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa puszka karmelu

Mazurek z toffi - PRZYGOTOWANIE:

Mleko skondensowane gotować w garnku zanurzone w wodzie przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie dodać żółtka i ubić mikserem. Potem dodać olej, proszek, mąkę, wymieszać, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do wyłożonej papierem formy i piec około 40 minut w temperaturze 180°C . Pozostawić, aby ciasto przestygło. Na ciasto wyłożyć gotową masę z puszki, rozprowadzić równomiernie, a następnie posypać posiekanymi orzechami lub startą na tarce z dużymi oczkami czekoladą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mazurek z toffi (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-08-17 13:28
Znam to , pycha....
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Focaccia z cebulą Gofry z bitą śmietaną Kofty wieprzowe
Wołowe roladki z dynią w sosie pieczarkowym Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonej Glazurowane marchewki
Kapusta w paprykach Sałatka curry z kurczaka Pizza na kruchym cieście
Muszelki z sosem mięsno warzywnym Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem) Naleśniki kukurydziane

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane