Mazurek z toffi
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

jovi - Przepis na: Mazurek z toffi offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Mazurek z toffi
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Ciasto oblane karmelową polewą:)


trudność: łatwe
czas:

Mazurek z toffi - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • 26 dag mąki pszennej
  • 26 dag cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 10 łyżek oleju
  • POLEWA
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa puszka karmelu

Mazurek z toffi - PRZYGOTOWANIE:

Mleko skondensowane gotować w garnku zanurzone w wodzie przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie dodać żółtka i ubić mikserem. Potem dodać olej, proszek, mąkę, wymieszać, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do wyłożonej papierem formy i piec około 40 minut w temperaturze 180°C . Pozostawić, aby ciasto przestygło. Na ciasto wyłożyć gotową masę z puszki, rozprowadzić równomiernie, a następnie posypać posiekanymi orzechami lub startą na tarce z dużymi oczkami czekoladą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mazurek z toffi (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-08-17 13:28
Znam to , pycha....
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Omlet na słodko polany sorbetem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie
Warstwowa sałatka z brokułem Pasztet jaglano-dyniowy Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej
Chleb mleczny żytni na zakwasie Mini pizzerinki Gofry z ricottą
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Kompot z antonówki i pigwy Mini naleśniczki z ananasami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane