Mazurek z toffi
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

jovi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1
Mazurek z toffi
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Ciasto oblane karmelową polewą:)


trudność: łatwe
czas:

Mazurek z toffi - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • 26 dag mąki pszennej
  • 26 dag cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 10 łyżek oleju
  • POLEWA
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa puszka karmelu

Mazurek z toffi - PRZYGOTOWANIE:

Mleko skondensowane gotować w garnku zanurzone w wodzie przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie dodać żółtka i ubić mikserem. Potem dodać olej, proszek, mąkę, wymieszać, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do wyłożonej papierem formy i piec około 40 minut w temperaturze 180°C . Pozostawić, aby ciasto przestygło. Na ciasto wyłożyć gotową masę z puszki, rozprowadzić równomiernie, a następnie posypać posiekanymi orzechami lub startą na tarce z dużymi oczkami czekoladą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mazurek z toffi (strona 1 z 1)  
misia53

misia53

2009-08-17 13:28
Znam to , pycha....
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Sałatka z buraczków Pieczarkowa grochówka Zupa czosnkowa z grzankami
Magdalenki ciasteczka do kawy Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika Tort zabajone z brzoskwiniami
Klopsiki z buraczków Ciastka owsiane bez jaj i mąki Pomidorówka z soczewicą
Roladki schabowe nadziewane Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem Zupa z dyni z grzankami

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane