jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek z toffi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto oblane karmelową polewą:)

Mazurek z toffi

Składniki:

Mazurek z toffi

 

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • 26 dag mąki pszennej
  • 26 dag cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 10 łyżek oleju

 

  • POLEWA
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa puszka karmelu

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z toffi
Mleko skondensowane gotować w garnku zanurzone w wodzie przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie dodać żółtka i ubić mikserem. Potem dodać olej, proszek, mąkę, wymieszać, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do wyłożonej papierem formy i piec około 40 minut w temperaturze 180°C . Pozostawić, aby ciasto przestygło. Na ciasto wyłożyć gotową masę z puszki, rozprowadzić równomiernie, a następnie posypać posiekanymi orzechami lub startą na tarce z dużymi oczkami czekoladą.