krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Mazurek ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Mazurek ze śliwkami

Składniki:

Mazurek ze śliwkami

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki maki 25 dag cukru,
  • 5 jajek, 20 dag KASI, 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki kakao, 1/3 szklanki wody,
  • I łyżeczka proszku do pieczenia
  • KASIA, I opakowanie cukru
  • wanilinowego KASIA, 50 dag
  • śliwek węgierek, cukier puder do
  • posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek ze śliwkami
I. Do rondelka włożyć KASIĘ, wsypać cukier i kakao, dodać olej i wodę, Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa uzyska jedno¬litą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić,
2.Do przestudzonej masy dodać żółtka, wsypać mąkę przesianą przez
sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem wanili¬
no wym. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę
i delikatnie połączyć z ciastem.
3.Ciasto przełożyć do prostokątnej wąskiej formy posmarowanej KASIĄ
i wysypanej bułką tartą.
4.Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na cieście skórką
do spodu. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180cC.
5.Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.