lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurki Wielkanocne mini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Wielkanoc się zbliża to czas na mini mazurki, fajna sprawa, radość dla dzieci i dorosłych. Zapraszam do rodzinnej zabawy.

Mazurki Wielkanocne mini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurki Wielkanocne mini

Składniki:

 

 

  • cukier 100 g

 

  • żółtko 1 szt

 

Dodatkowo:

  • masa orzechowa z kawałkami orzeszków

 

  • kuleczki czekoladowe

 

  • polewa i dekoracja biała

 

  • polewa i dekoracja deserowa

 

  • gwiazdki żółte

 

  • kolorowy lukier

Sposób przygotowania:

Mazurki Wielkanocne mini

Ciasto:

Do misy wsypujemy mąkę pszenną ( przesiana), dodajemy cukier, margarynę i żółtko ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy. Wycinamy szklanką koła. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze mini mazurki. Pieczemy w temp 170 stopni koło 15 minut ( każdy piekarnik inaczej piecze więc sprawdzajcie najlepiej). Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masa orzechową i lukrem, dodajemy dmuchane kuleczki w czekoladzie ememesy i co tam macie.

Lukier:

W młynku mielimy 3 łyżki niebieskiej galaretki i 3 łyżki cukru. Zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy i powstaje lukier niebieski. To samo robimy z galaretką czerwona i zieloną.

Mazurki Wielkanocne mini
Do misy wsypujemy mąkę pszenną( przesiana).
Mazurki Wielkanocne mini
Dodajemy cukier,margarynę i żółtko ze śmietaną.
Mazurki Wielkanocne mini
Wyrabiamy ciasto i wałkujemy kształt okrągły.
Mazurki Wielkanocne mini
Wycinamy szklanką koła. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze mini mazurki .Pieczemy w temp 170 stopni koło 15 minut

Tagi:

mazurki ciasta