mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Medalion po sapieżyńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste danie, które w miarę szybko się robi. Można podawać na gorąco jako mięso obiadowe, lub na zimno jako przystawka.

Medalion po sapieżyńsku

Składniki:

Medalion po sapieżyńsku

 

  • gruby plaster surowej szynki wieprzowej z kostką 1,5kg
  • 2łyżki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Medalion po sapieżyńsku
Wszystkie zioła wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 220stopni. Żaroodporne naczynie natłuścić, ułożyć w nim mięso, brzegi medalionu obsypać obficie ziołami. Cukier zrumienić na brązowo i dodać 4 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Mięso posolić, polać przygotowanym karmelem. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30minut. Zdjąć folię aluminiową i zapiekać jeszcze 15minut.

Tagi:

szynka