justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Medaliony wieprzowe w boczku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie na niedzielny obiad

Medaliony wieprzowe w boczku

Składniki:

Medaliony wieprzowe w boczku

 

  • 800 gram fasolki szparagowej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • gałązka tymianku
  • cebula
  • 50 gram masła
  • 30 gram mąki
  • 250 ml bulionu
  • 250 ml mleka
  • 100 gram sera żółtego
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Medaliony wieprzowe w boczku
Fasolkę potnij na połówki i gotuj 15 minut. Natkę, tymianek posiekaj, a cebulę pokrój w kotkę. W garnku zeszklij połowę cebuli, oprósz mąką i zasmaż. Dodaj bulion, mleko, tymianek, i gotuj jeszcze 5 minut. Do sosu wkrusz ser, mieszaj aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem. Polędwiczki potnij na 6 plastrów. Każdy owiń 2 plasterkami boczku i zrumień. Na maśle podsmaż osączoną fasolkę. Wymieszaj ją z natką i pozostałą cebulą. Przełóż do żaroodpornego naczynia. na tym umieść medaliony w boczku. Polej sosem serowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 25 minut. Smacznego!

Tagi:

sery ser