Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Medaliony wieprzowe w papryce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Schab umyć, pokroić na 10 kawałków, rozklepać, uformować okrągłe

Medaliony wieprzowe w papryce

Składniki:

Medaliony wieprzowe w papryce

 

  • 800 g schabu bez kości
  • 100 g cebuli
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 300 g śmietany
  • 100 g smalcu
  • 40 g mąki
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • sól

Sposób przygotowania:

Medaliony wieprzowe w papryce
Schab umyć, pokroić na 10 kawałków, rozklepać, uformować okrągłe medaliony. Oprószyć mąką, smażyć na smalcu, aż osiągnie złoty kolor, przełożyć do rondla. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać sproszkowaną paprykę i szklankę wody, zagotować. Tak przygotowanym sosem zalać medaliony, dodać śmietanę rozmieszaną z pozostałą mąką, przecier i dusić 15-25 minut. Podawać z ziemniakami z wody i fasolką szparagową.