SUPERPRZEPIS

Mega kalarepa faszerowana

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Mega kalarepa faszerowana Więcej zdjęć (5)

Od kilku lat pojawiają się w sprzedaży ,,mega kalarepy". Akurat takie giganty do faszerowania na przykład mięsem z indyka.

Składniki:

Mega kalarepa faszerowana

 

  • 1 mega duża kalarepa
  • 10 dag mięsa mielonego z indyka
  • 3 dag ryżu
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki pokrojonej drobno dymki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
  • maggi
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Mega kalarepa faszerowana
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie na pół miękko .Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto .Pomidorki pokroić na ćwiartki , usunąć pestki a miąższ pokroić w kostkę ( połowę odłożyć do dekoracji). Wymieszać mięso , ryż , cebulę, dymkę ,połowę pokrojonych pomidorków z połową pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Umyć kalarepę . Obciąć twardsze wystające części i spód .Ściąć górę ( ,, czapeczkę "). Wydrążyć łyżeczką miąższ ze środka pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm . Nadziać kalarepki ( z górką ) . Przykryć ściętą ,, czapeczką " ( ja przypinam ją wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszała ) . Ułożyć w garnku. Zalać wodą - dodać kostkę bulionową. Dołożyć pokrojony w kostkę wydrążony ze środka kalarepki miąższ , resztę kopru . Dusić 40 minut od zagotowania. Sos po wyjęciu kalarepy można zagęścić mąką i zabielić śmietanką - ja tego nie robię .Można też zmiksować i uzyskać kremowy sos kalarepkowy . Podawać posypując resztą pokrojonych pomidorków i gałązkami kopru. * Podaję proporcje na 1 sztukę kalarepy . ** U mnie - po całej byśmy nie zjadły więc kroimy na pół . Każdy sam musi określić ile domownicy zjedzą.
Mega kalarepa faszerowana
Wydrążyć kalarepkę pościęciu góry a miąższ pokroić w kostkę
Mega kalarepa faszerowana
Przygotować farsz z miesa - ryżu i dodatków
Mega kalarepa faszerowana
Nadziać kalarepke farszem , przykryć odcietą górą
Mega kalarepa faszerowana
Kalarepę wraz z wydrążonym miąższem - masłem i koprem ułozyc w garnku i zalać wodą