astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Meksykańska kartoflanka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

kartoflanka trochę inaczej

Meksykańska kartoflanka

Składniki:

Meksykańska kartoflanka

 

  • 1 cebula,
  • 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • szklanka rosołku drobiowego z kostki,
  • puszka kukurydzy,
  • 40 g krakersów,
  • 4-5 łyżek kremówki,
  • 1/4 szkl. mleka,
  • 25 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki,
  • sól, pieprz, olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Meksykańska kartoflanka
Cebulę drobno posiekać, rozgrzać olej i smażyć cebulę do zezlocenia. Następnie dodać ziemniaki ,wlać rosołek ,gotować na małymogniu aż ziemniaki będą miękkie.Krakersy rozdrobnić, zalać mlekiem i zostawić na około 5 minut. Z garnka wyjąć połowę ziemniaków, dodać rozmoczone krakersy, zmiksować razem z wywarem. Następnie dodać pozostałe ziemniaki oraz kukurydzę, śmietanę i gotować jeszcze chwilę. Plastry boczku wysmażyć na chrupiąco, posypać na wierzch zupy.