agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Meksykańska zupa fasolowa z wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Oryginalna zupa meksykańska FRIJOLES CHARROS. Sycąca i mocno rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. Polecam :)

Meksykańska zupa fasolowa z wieprzowiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Meksykańska zupa fasolowa z wieprzowiną

 

  • 250 gram mięsa wieprzowego(polędwica)
  • ok. 400 gram fasoli białej - u mnie puszka
  • 1 cebula duża biała
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 2,5 litra wody
  • 3 duże pomidory
  • 3 papryki kolorowe
  • garść drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 1 mała papryczka chilli
  • pieprz cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • masło 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Meksykańska zupa fasolowa z wieprzowiną
Mięso - u mnie polędwica - obrać z przerostów, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. W Garnku w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić masło , przełożyć mięso i podsmażyć. Posypać lekko solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do garnka. Zalać wrzącą wodą, zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Można pozbyć się gniazd nasiennych, ale ja je zostawiłam. Cebulę drobno posiekać. Papryki oczyścić , pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na łyżce masła ( prawie że na "papkę" ). Przełożyć do mięsa. Dodać fasolę. Doprawić posiekaną papryczką chilli lub pieprzem cayenne, solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze ok 20 minut, zupa powinna lekko zgęstnieć. Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego :)
Meksykańska zupa fasolowa z wieprzowiną
polędwicę pokkroić oprószyć mąką i posdmażyć na maśle
Meksykańska zupa fasolowa z wieprzowiną
dodać czosnek pokrojony w plasterki i zalać wrzącą wodą
Meksykańska zupa fasolowa z wieprzowiną
pomidory sparzyć i obrac ze skórki pokroić w kosteczkę
Meksykańska zupa fasolowa z wieprzowiną
kolorowe papryki oraz białą cebulę pokroić w drobną kostkę

Tagi:

mięso fasola