rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksykańska zupa z cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rozgrzewająca, bo mocno pikantna zupa gulaszowa, to propozycja dla każdego, komu "ostre" nie przeszkadza.

Meksykańska zupa z cieciorką

Składniki:

Meksykańska zupa z cieciorką

 

  • Dla 8 osób:

 

  • 2 filety drobiowe
  • 1 opakowanie cieciorki (400g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 papryka biała
  • 2 papryczki pepperoni
  • 2 opakowania mrożonych warzyw meksykańskich
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy w płynie magi
  • 2 duże placki tortilli
  • 1 duża łyżka mąki pszennej

 

  • olej do smażenia drobiu i warzyw

Sposób przygotowania:

Meksykańska zupa z cieciorką
Cieciorkę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia wylewamy wodę i nalewamy nową- 1,5 cm nad zawartością garnka, gotujemy na wolnym ogniu ok godzinę. W tym czasie papryki kroimy na małe paseczki, mięso myjemy i kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy osobno na odrobinie oleju. Do papryk dodajemy cebulę drobno posiekaną oraz mrożone warzywa. Smażymy do miękkości. Fasolę białą i czerwoną odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor, kroimy w paseczki i wrzucamy do naszej zupy- gulaszu. Smacznego!