Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 364]

Meksykańska Zupa z Krewetkami i Fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Aromatyczna, pikantna zupa na każdym zrobi wielkie wrażenie

Meksykańska Zupa z Krewetkami i Fasolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Meksykańska Zupa z Krewetkami i Fasolą

 

  • 300 g. krewetek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzen pietruszki
  • 2 litry bulionu ( mocnego )
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta kminku
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka Czerwonej fasolki ( 250 g. )
  • 1 puszka pomidorów bez skórki ( 250 g. )
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Meksykańska Zupa z Krewetkami i Fasolą
► W garnku na rozgrzanej oliwie, przysmażyć pokrojoną cebulę gdy cebula się zeszkli dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki i smażyć około 3 - 5 minut. ► Teraz wlać bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, następnie dodać pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę oraz odsączoną i opłukaną fasolę, na koniec wrzucić umyte krewetki i gotować jeszcze przez 3 - 5 minut. ► Pomidory zmiksować, przełożyć razem z zalewą do rondla i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, wlać go do zupy, doprawić sokiem z limony, solą, słotką papryką i pieprzem. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Meksykańska Zupa z Krewetkami i Fasolą
Pożywna zupa meksykańska z krewetkami tygrysimi i czerwoną fasolą.
Meksykańska Zupa z Krewetkami i Fasolą
Pomidory zmiksować przełożyć z zalewą do rondla i gotować aż sos zgęstnieje.
Meksykańska Zupa z Krewetkami i Fasolą
Zestaw składników na sycącą zupę która może zastąpić cały obiad.