Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Meksykański Kapelusz z Sosem Sojowym

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 49

Po prostu kto się nie bawi w kuchni ten nie żyje więc postanowiłem połączyć smaki kuchni Meksykańskiej wraz ze Wschodem czyli sosami.

Meksykański Kapelusz z Sosem Sojowym

Składniki:

Meksykański Kapelusz z Sosem Sojowym

 

  • Sos Łowicz boloński 1 sztuka

 

 

  • Ciasto naleśnikowe:

 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka

 

 

  • Farsz do naleśników:

 

 

 

  • Dodatki:

 

 

Sposób przygotowania:

Meksykański Kapelusz z Sosem Sojowym
Naleśniki : Mleko i wodę wlać do miski, dodać cukier, jajka oraz sól i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia i mąkę (tak, by ciasto nie było za gęste). Farsz do naleśników: Na rozgrzaną patelnię wyłożyć mięso i smażyć wraz z posiekanym drobno czosnkiem około 10 minut. Czerwona fasolę odcedzić i wrzucić do miski, rozdrobnić widelcem i dodać bazylię, sól oraz pieprz. Do fasoli wrzucić usmażone mięso i poczekać aż wystygnie. Gdy już będzie chłodne dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać Farsz wykładać na naleśniki i zawijać w podstawowy sposób. przed podaniem obsmażyć z obu stron tak, by jajko w środku się ścięło i by naleśnik ładnie się prezentował. Dodatki: Sos boloński Łowicz zagotować w garnuszku lub rondlu. Pieczarki opłukać i umyć pod bieżącą wodą i pokroić (najlepiej w zwykłe plasterki). Cebulę obrać i także pokroić z tym że w pół talarki. Dwie łyżki masła roztopić na patelnię i wrzucić pieczarki, cebulę i doprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem ok 15-20 min. Naleśniki podawać z sosem i pieczarkami.