Aniami

Aniami

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksykański krem z kukurydzy z nutką pikanterii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proponuję Państwu przepyszną zupę, którą miałam okazję próbować w meksykańskiej restauracji- natychmiast zawladnęła moim sercem i żołądkiem. Okazało się, że jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne a efekt Pańśtwa zachwyci!

Meksykański krem z kukurydzy z nutką pikanterii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Meksykański krem z kukurydzy z nutką pikanterii

 

  • 2 szklanki mrożonej włoszczyzny w paskach HORTEX
  • 2 kolby świeżej kukurydzy(opcjonalnie 2 szklanki kukurydzy z puszki)
  • 0,5 L bulionu
  • łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego lub 100ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 0,5 łyzeczki ostrej papryki
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz do smaku

 

  • Dodatki:
  • grzanki z białego pieczywa
  • ser typu parmezan
  • świeża pietruszka do posypania

 

Sposób przygotowania:

Meksykański krem z kukurydzy z nutką pikanterii
Swieżą kukurydzę obrać z liści, opłukać, przekroić w poprzek na pół. Postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. W garnku roztopić masło, dodać świeżo starty imbir,sprasowany czosnek, papryczkę chilli pokrojoną w drobną kostkę(można dodać także ół aby zupa była mniej ostra). Po kilku minutach dodać włoszczyznę oraz ziarna kukurydzy. Smażyć kolejnych kilka minut. Dodać kurkumę, paprykę w proszku, wymieszać. Zalać bulionem. Gotować około 15 minut, doprawić solą i pieprzem. Dodać mleko kokosow lub smietanę, zagotować. Zblendować na gładką masę. Aby zrobić grzanki należy pokroić pieczywo w kostkę i wrzucić na patelnię, na małym ogniu częto mieszając, powstana chrupiące grzanki. Należy dodawać je bezpośrednio przed podaniem zupy aby nie zmiękły. Dodać starty ser i pietruszkę. Smacznego!
Meksykański krem z kukurydzy z nutką pikanterii
Blendowanie