monikaT83

monikaT83

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1080]

Meksykański sos do potraw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ostry sos, który pasuje do wielu dan:-)

Meksykański sos do potraw Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Meksykański sos do potraw

  • 80g pora
  • 1/4 papryki czerwonej świeżej
  • 1 duży pasek papryki konserwowej
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki kwasku cyrtynowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Meksykański sos do potraw

Por kroimy w półplasterki, wkładamy na sito, obficie spłukujemy wodą i zostawiamy do odcieknięcia. W między czasie paprykę czerwoną umyć, konserwową osuszyć i obrać ze skórki. Obie papryki drobniutko pokroić. Ogórki i czosnek również drobniutko pokroić. W rondelku rozgrzać olej, wsypać bazylię i wrzucić czosnek zamieszać. Dodajmy por i smażymy. Po 2 minutach dodajemy ćwierć szklanki wody i chwilkę dusić. Dodać obie papryki i ogórki, dusić do miękkości składników. W miseczce wymieszać mąkę z koncentratem, dolać około szklanki wody, zamieszać. Wlać do rondla, zagotować. Zdjąć z ognia doprawić solą, papryką chili i kwaskiem. Zamieszać. Delikatnie zmiksować końcówką blendera do zup - nacisnąć przycisk dosłownie 2-3-krotnie:-). I sosik gotowy:-) Można go podawać do placuszków z cukinii, ziemniaczanych parówek na ciepło i zimno oraz frytek, a w sumie do wszystkiego na co mamy ochotę:-) SMACZNEGO!

Redakcja poleca: