Strona główna Meksykański sos do potraw

Meksykański sos do potraw

Sosy « poprzedni | następny »
monikaT83 offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 910
zdjęcia: 1 z 4
Meksykański sos do potraw
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Ostry sos, który pasuje do wielu dan:-)


trudność: łatwe
czas:

Meksykański sos do potraw - SKŁADNIKI:

  • 80g pora
  • 1/4 papryki czerwonej świeżej
  • 1 duży pasek papryki konserwowej
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki kwasku cyrtynowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Meksykański sos do potraw - PRZYGOTOWANIE:

Por kroimy w półplasterki, wkładamy na sito, obficie spłukujemy wodą i zostawiamy do odcieknięcia. W między czasie paprykę czerwoną umyć, konserwową osuszyć i obrać ze skórki. Obie papryki drobniutko pokroić. Ogórki i czosnek również drobniutko pokroić. W rondelku rozgrzać olej, wsypać bazylię i wrzucić czosnek zamieszać. Dodajmy por i smażymy. Po 2 minutach dodajemy ćwierć szklanki wody i chwilkę dusić. Dodać obie papryki i ogórki, dusić do miękkości składników. W miseczce wymieszać mąkę z koncentratem, dolać około szklanki wody, zamieszać. Wlać do rondla, zagotować. Zdjąć z ognia doprawić solą, papryką chili i kwaskiem. Zamieszać. Delikatnie zmiksować końcówką blendera do zup - nacisnąć przycisk dosłownie 2-3-krotnie:-). I sosik gotowy:-) Można go podawać do placuszków z cukinii, ziemniaczanych parówek na ciepło i zimno oraz frytek, a w sumie do wszystkiego na co mamy ochotę:-) SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Meksykański sos do potraw (strona 1 z 1)  
Malgosia*Ieper

Malgosia*Ieper
offline

2012-11-15 22:09
Ciekawy sosik, powiem ci tylko, ze jak sie doda swieza papryczke chili to bedzie super do grilla. Ja tak zrobie, ale pomysl twoj :)
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane