bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Meksykańskie brownie z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czekoladowe, wilgotne, z lekkim posmakiem chilli, rozpływające się w ustach.

Meksykańskie brownie z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Meksykańskie brownie z rabarbarem

 

  • 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • na ciasto:

 

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki masła miękkiego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów arachidowych
  • dekoracja:
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Meksykańskie brownie z rabarbarem
Piekarnik nagrzać do 180st. Do małego garnka dać rabarbar, wodę i cukier. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, gotować, aż rabarbar będzie miękki, około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Mus gotowy. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, chilli, cynamon i sól. W drugiej misce stopić na parze obie czekolady. Do miski miksera dać masło i cukier, ubić na średniej prędkości. Dodać jajka, mieszać aż się połączą w krem. Dodać ekstrakt waniliowy i rum. Dodać rabarbar i czekoladę, orzechy i wymieszać. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i wymieszać chwilę do połączenia się. Blaszkę 21x24 wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Wlać ciasto i wygładzić wierzch. Piec, do suchej wykałaczki przez około 35 do 40 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Stopić na parze obie czekolady i wylać jako esy floresy na wierzch. Pokroić na kwadraty i podawać.
Meksykańskie brownie z rabarbarem
Wilgotne czekoladowe brownie z chilli i rabarbarem