justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Meksykańskie danie z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Potrawa dość ostra, najlepiej przygotowywac ją w szybkowarze.

Meksykańskie danie z fasolą

Składniki:

Meksykańskie danie z fasolą

 

  • 4 porcje:
  • 50 dag wołowiny
  • 12 białej fasoli
  • 12 dag ciemnej fasoli
  • 2 cebule
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 łyzki stołowe oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy chili
  • 2 dl bulionu
  • 1 łyżeczka pasty z ostrej papryki
  • 1 łyzeczka mielonego kminku
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Meksykańskie danie z fasolą
Fasolę namoczyć, zostawić i odcedzić. Na rozgrzanym oleju podsmazyć pokrojone w kostkę mięso, dodac pokrojoną również w kostkę cebulę, w cienkie plasterki paprykę, chwilę dusić, dodac fasolę obrane ze skórki pomidory, rozgnieciony czosnek, pieprz , kminek oraz chili. Zalac bulionem i gotowac pod przkryciem 10 minut. Na koniec, gdy potarwa jest już gotowa, dodac pastę z paryki i sól do smaku.