Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Merengi kawowe czyli bezy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bezy możemy upiec gdy zostanie nam białek np. z pieczenia pączków czy faworków.Niezwykle słodkie,przełamane lekką nutką kawy.

Merengi kawowe czyli bezy

Składniki:

Merengi kawowe czyli bezy

 

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Merengi kawowe czyli bezy
1.Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. 2.Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 3.Kawę wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta dokładnie ją rozgniatamy. 4.Następnie kawę wsypujemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy. 5.Pianę z białek przekładamy do szprycy lub łyżeczką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy bezy. 6.Bezy pieczemy około 20 minut,następnie suszymy w lekko uchylonym piekarniku,przez około 40 minut ,w temperaturze około 140-150.

Tagi:

kawa bezy