Metrowiec

Babki « poprzedni | następny »
lalunia - Przepis na: Metrowiec offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1185
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Metrowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Moja teściowa była zadowolona.Tego metrowa robiłam u niej jak widać, a nie ma mojej różowej kuchni :)


trudność: łatwe
czas:

Metrowiec - SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto jasne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Składniki na ciasto ciemne
  • 1,5 szklanki mąki( odejmujemy 3 łyżki maki zamiast niej dodajemy 3 łyżki kakao)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy 1 sztuka
  • margaryna 150 gram
  • Masa budyniowa
  • Gotujemy normalnie budyń śmietankowy a potem ostudzony miksujemy ze 150 gram masła i przekładamy chłodne ciasto ciemne i jasne na przemian
  • Polewa
  • 4 łyżki wody
  • 100 gram masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Metrowiec - PRZYGOTOWANIE:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić (Identycznie wykonujemy ciasto ciemnie na końcu dodajemy kakao i olejek cytrynowy). Przekładamy kremem budyniowym potem do lodówki Po przestudzeniu znaczy chłodnym cieście polewamy polewą przygotowana i ostudzona w garnuszku polewamy woda dodajemy cukier margarynę i kakao mieszamy do rozpuszczenia i polewamy przestudzona polewa a potem znowu do lodówki . Wyszło pyszne trochę pracy włożyłam ale zadowolona jestem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Metrowiec (strona 1 z 1)  
kołczu

kołczu
offline

2012-11-21 11:09
Przepysznie wygląda ten metrowiec, rzeczywiście sporo pracy :) 5.
Skomentuj
Oceń:
1
lalunia

lalunia
offline

2012-11-21 19:44
kołczu napisał(a):

Przepysznie wygląda ten metrowiec, rzeczywiście sporo pracy :) 5.

Za to jakie pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
wiqqusia

wiqqusia
offline

2013-09-05 16:07
Pysznie wygląda :) na pewno spróbuję zrobić ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Iwona87

Iwona87
offline

2013-09-05 15:41
Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie kremu budyniowego, więc piszę: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)? Czy jest ryzyko w przypadku masy przebicia masła czy lepiej aby ono było zmiksowane dłużej niż krócej? Gdy do masła dodaję łyżkę budyniu to po ok. 30 sekundach miksowania budyń już się połączy z masłem, ale krem jest taki porowaty (nie wiem jak to dobrze opisać-ma konsystencję taką z popękanymi bańkami), więc miksuję jeszcze około 2 minuty i wtedy jest już prawie jednolity i daję kolejną porcję - do którego momentu powinnam miksować- tylko do połączenia budyniu (konsystencja "porowata") czy dłużej aż krem po każdej porcji budyniu będzie jednolity? Z góry dziękuję za wyjaśnienie:)
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2013-09-09 18:48
Iwona87 napisał(a):

Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie kremu budyniowego, więc piszę: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)? Czy jest ryzyko w przypadku masy przebicia masła czy lepiej aby ono było zmiksowane dłużej niż krócej? Gdy do masła dodaję łyżkę budyniu to po ok. 30 sekundach miksowania budyń już się połączy z masłem, ale krem jest taki porowaty (nie wiem jak to dobrze opisać-ma konsystencję taką z popękanymi bańkami), więc miksuję jeszcze około 2 minuty i wtedy jest już prawie jednolity i daję kolejną porcję - do którego momentu powinnam miksować- tylko do połączenia budyniu (konsystencja "porowata") czy dłużej aż krem po każdej porcji budyniu będzie jednolity? Z góry dziękuję za wyjaśnienie:)

Ja miksuje aż masło nabierze konsystencji masy, dodaję budyń i to nic że jest "porowaty " miksuje do zupełnego rozbicia aż powstanie masa :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka dyniowa z polewą czekoladową Babka herbaciana Babka z dodatkiem dyni
Babka piernikowa Babka biszkoptowa Babka z malinami Eli
Jogurtowa babka z jeżynami Babka z kokosem Babka kokosowa z nutą kakaową
 Babka wielkanocna Babka czekoladowa wg Zub3r'a Babka ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane