Metrowiec

Babki « poprzedni | następny »
lalunia - Przepis na: Metrowiec offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1154
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Metrowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Moja teściowa była zadowolona.Tego metrowa robiłam u niej jak widać, a nie ma mojej różowej kuchni :)


trudność: łatwe
czas:

Metrowiec - SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto jasne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Składniki na ciasto ciemne
  • 1,5 szklanki mąki( odejmujemy 3 łyżki maki zamiast niej dodajemy 3 łyżki kakao)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy 1 sztuka
  • margaryna 150 gram
  • Masa budyniowa
  • Gotujemy normalnie budyń śmietankowy a potem ostudzony miksujemy ze 150 gram masła i przekładamy chłodne ciasto ciemne i jasne na przemian
  • Polewa
  • 4 łyżki wody
  • 100 gram masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Metrowiec - PRZYGOTOWANIE:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić (Identycznie wykonujemy ciasto ciemnie na końcu dodajemy kakao i olejek cytrynowy). Przekładamy kremem budyniowym potem do lodówki Po przestudzeniu znaczy chłodnym cieście polewamy polewą przygotowana i ostudzona w garnuszku polewamy woda dodajemy cukier margarynę i kakao mieszamy do rozpuszczenia i polewamy przestudzona polewa a potem znowu do lodówki . Wyszło pyszne trochę pracy włożyłam ale zadowolona jestem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Metrowiec (strona 1 z 1)  
kołczu

kołczu
offline

2012-11-21 11:09
Przepysznie wygląda ten metrowiec, rzeczywiście sporo pracy :) 5.
Skomentuj
Oceń:
1
lalunia

lalunia
offline

2012-11-21 19:44
kołczu napisał(a):

Przepysznie wygląda ten metrowiec, rzeczywiście sporo pracy :) 5.

Za to jakie pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
wiqqusia

wiqqusia
offline

2013-09-05 16:07
Pysznie wygląda :) na pewno spróbuję zrobić ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Iwona87

Iwona87
offline

2013-09-05 15:41
Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie kremu budyniowego, więc piszę: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)? Czy jest ryzyko w przypadku masy przebicia masła czy lepiej aby ono było zmiksowane dłużej niż krócej? Gdy do masła dodaję łyżkę budyniu to po ok. 30 sekundach miksowania budyń już się połączy z masłem, ale krem jest taki porowaty (nie wiem jak to dobrze opisać-ma konsystencję taką z popękanymi bańkami), więc miksuję jeszcze około 2 minuty i wtedy jest już prawie jednolity i daję kolejną porcję - do którego momentu powinnam miksować- tylko do połączenia budyniu (konsystencja "porowata") czy dłużej aż krem po każdej porcji budyniu będzie jednolity? Z góry dziękuję za wyjaśnienie:)
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2013-09-09 18:48
Iwona87 napisał(a):

Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie kremu budyniowego, więc piszę: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)? Czy jest ryzyko w przypadku masy przebicia masła czy lepiej aby ono było zmiksowane dłużej niż krócej? Gdy do masła dodaję łyżkę budyniu to po ok. 30 sekundach miksowania budyń już się połączy z masłem, ale krem jest taki porowaty (nie wiem jak to dobrze opisać-ma konsystencję taką z popękanymi bańkami), więc miksuję jeszcze około 2 minuty i wtedy jest już prawie jednolity i daję kolejną porcję - do którego momentu powinnam miksować- tylko do połączenia budyniu (konsystencja "porowata") czy dłużej aż krem po każdej porcji budyniu będzie jednolity? Z góry dziękuję za wyjaśnienie:)

Ja miksuje aż masło nabierze konsystencji masy, dodaję budyń i to nic że jest "porowaty " miksuje do zupełnego rozbicia aż powstanie masa :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Figa z makiem - babka Babka z brzoskwinią Babka śmietankowa z żurawiną
Ucierana babka z sokiem z pomarańczy Babka z bananami Zebra na mleku sojowym
Poziomkowa babka z żółtymi malinami Babka z malinami Babka majonezowa wg Zub3r'a
Babka z cukinią i daktylami Babka w wersji letniej z truskawkami Ciasto zebra z sokiem truskawkowym

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane