lalunia

lalunia

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1406]

Metrowiec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja teściowa była zadowolona.Tego metrowa robiłam u niej jak widać, a nie ma mojej różowej kuchni :)

Metrowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Metrowiec

  • Składniki na ciasto jasne:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • Składniki na ciasto ciemne

  • 1,5 szklanki mąki( odejmujemy 3 łyżki maki zamiast niej dodajemy 3 łyżki kakao)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • budyń śmietankowy 1 sztuka
  • margaryna 150 gram

  • Masa budyniowa
  • ostudzony miksujemy ze 150 gram masła i przekładamy chłodne ciasto ciemne i jasne na przemian

  • Polewa
  • 4 łyżki wody
  • 100 gram masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Metrowiec

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić (Identycznie wykonujemy ciasto ciemnie na końcu dodajemy kakao i olejek cytrynowy). Przekładamy kremem budyniowym potem do lodówki Po przestudzeniu znaczy chłodnym cieście polewamy polewą przygotowana i ostudzona w garnuszku polewamy woda dodajemy cukier margarynę i kakao mieszamy do rozpuszczenia i polewamy przestudzona polewa a potem znowu do lodówki . Wyszło pyszne trochę pracy włożyłam ale zadowolona jestem

Redakcja poleca:

Tagi:

metrowiec