Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Metrowiec z mlecznym kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto ma tak wiele nazw jak np wąż, gąsienica, wstęga i tyle samo różnych przepisów. Kilka przerobiłam i ten uważam za najbardziej udany.

Metrowiec z mlecznym kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Metrowiec z mlecznym kremem

 

  • Ciasto jasne:4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki gazowanej wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • olejek waniliowy
  • 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • powtarzamy z tą różnicą że….odejmujemy dwie łyżki mąki, a w to miejsce dodajemy kakao.
  • Krem:
  • litr mleka
  • 0,5 szklanki manny
  • 300 g masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • cukier według własnego smaku
  • Polewa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła lub margaryny
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Metrowiec z mlecznym kremem
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier aby utrwalić pianę. Żółtka, ocet, olej, wodę miksujemy razem i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Do ciasta dodajemy 1/3 białek i delikatnie łączymy i tak aż do wyczerpania całej piany. Następnie dodajemy po łyżce pozostałej mąki i delikatnie mieszamy. Jeśli dodamy całą mąkę do mokrych składników ciasto będzie gęste i ciężko będzie je połączyć z białkami. Natomiast jeśli dodawanie jej rozbijemy na dwie tury ułatwimy sobie pracę . Drugie ciasto robimy tak samo tylko dodajemy kakao. Kto chce może zrobić jedno ciasto i podzielić je na pół, a następnie do jednej części dodać kakao. Wąskie blaszki smarujemy masłem, wysypujemy bułką i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 50 minut. Na mleku gotujemy mannę, ma być gęsta. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrami do białości, a następnie dodajemy po łyżce manny. Zimne ciasta kroimy na jednakowej grubości kromki, następnie smarujemy dość grubo kremem i układamy na przemian jasna , ciemna lekko dociskając. Należy pamiętać o układaniu kromek spodem do góry, wtedy ciasto będzie miało ładny równy wierzch. I tak aż do wyczerpania ciasta. Na bokach i wierzchu rozprowadzamy pozostały krem. W rondlu rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Gdy ponownie zacznie tężeć polewamy nią ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Dobrze jest je odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia, wtedy najlepiej smakuje.
Metrowiec z mlecznym kremem
Oba ciasta kroimy na jednakową ilość kromek.
Metrowiec z mlecznym kremem
Następnie smarujemy kremem na przemian biała i ciemna
Metrowiec z mlecznym kremem
Krem który wydostanie się na zewnątrz rozprowadzamy po całości
Metrowiec z mlecznym kremem
Po stężeniu kroimy pod skosem, czym większy tym więcej będzie warstw