msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Mięciutka karkóweczka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie kotlety z karkówki zamiast smażonych sznycli? Owszem, zwłaszcza z ziemniakami i młodą kapustą.

Mięciutka karkóweczka. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięciutka karkóweczka.

 

  • 3 sznycle z karkówki wieprzowej b\k
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Mięciutka karkóweczka.
To najprostsze mięsko do wykonania i z minimalną ilością składników a bardzo je lubimy.
Umyte i osuszone mięso panierujemy tylko w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni olej.Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Do patelni dodajemy pokrojoną cebulę i razem chwilę smażymy.Podlewamy ok.1\3 szklanki wody, posypujemy pieprzem ziołowym i Vegetą.Dusimy razem do miękkości ,uzupełniając wodę i co pewien czas mieszać.W sumie smażenie trwa ok.pół godziny.Sos pod odparowaniu wody jak dla mnie jest w sam raz.Mąka z cebulą podczas duszenia zgęściły go akurat.Podałam z tłuczonymi ziemniakami i młodą kapustą.
Mięciutka karkóweczka.
Oprószone przyprawą i mąką kotkety smażyć z obu stron.
Mięciutka karkóweczka.
Do podsmażonych kotletów dodać pokrojoną cebulę.
Mięciutka karkóweczka.
Mięso z cebulą doprawić,podlać wodą i dusić do miękkości.