Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 995]

Mięciutki sernik na tartym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, taki jak lubię. Idealnie kruche ciasto i mięciutka i delikatna masa serowa z mnóstwem rodzynek. Polecam przepis.

Mięciutki sernik na tartym cieście

Składniki:

Mięciutki sernik na tartym cieście

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowego w wiadereczku )
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mięciutki sernik na tartym cieście
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy, wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

3. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Wykładamy masę serową i ścieramy pozostałe ciasto.

4. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.

5. Podajemy i smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy.

Tagi:

ciasto sernik