iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mięciutkie pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierniczki z babcinych zeszytów, przepis stary i w wielu miejscach można się z nim spotkać, ale pierniczki warte polecenia.

Mięciutkie pierniczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mięciutkie pierniczki

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 g cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki sody
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 3 łyżki gęstej śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Mięciutkie pierniczki
Masło rozpuścić z miodem i cukrem, dodać kakao oraz kawę do ciepłej masy miodowej dodać 25 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pozostała mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie dosypać do zimnej masy z miodu, dodać lekko ubite jajka i sodę rozpuszczona w ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin ja trzymałam je w lodówce przez cała noc. Schłodzone ciasto podzielić i rozwałkować na cienki placek, foremką wyciąć kształty ciastek i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić ja polałam białym lukrem i posypałam cukrowymi perełkami.
Mięciutkie pierniczki
schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąc ciastka
Mięciutkie pierniczki
po upieczeniu pierniczki wystudzić i polac lukrem