Międzynarodowy dzień pizzy już 9 lutego!

  • 1

Pizza - okrągły przysmak, który jest uwielbiany niemal przez wszystkich. I mały i duży chętnie sięgnie po kolejny trójkącik z ciągnącym się serem, rukolą lub włoską wędliną. Duże zróżnicowanie w smakach i rodzajach sprawia, że dosłownie każdy znajdzie coś dla siebie. Danie rodem z kuchni włoskiej doczekało się swojego święta. Szykujcie swoje piece, przygotujcie sos pomidorowy - 9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Międzynarodowy dzień pizzy już 9 lutego!
Skąd się wzięła pizza?

Utarło się, że pizza to tradycyjne włoskie danie. Jednak źródła dowodzą, że placki z dodatkami w postaci ziół, oliw i warzyw serwowane były już w starożytnej Grecji. Do Rzymu trafiły one 5 w. p.n.e i tak posmakowały italskiej społeczności, że zostały już na dobre. Od XVII wieku nieodłącznym elementem pizzy stał się sos pomidorowy, który jest bazą i kluczem do pysznego smaku. Podstawowym rodzajem pizzy jest Margherita, która zawiera w sobie flagowe kolory Włoch: zieloną bazylię, białą mozzarellą i czerwone pomidory.

Dzisiaj w każdej włoskiej restauracji możemy zapoznać się z wieloma kompozycjami pizzy. Znajdziemy tam pizze tradycyjne, wegetariańskie, z owocami morza lub typowo mięsne, z nawiązaniami do polskich tradycji i ulubionych przez naszych rodaków smaków. Można wybierać do woli. W ofertach pizzerii jest także pizza czerwona (z sosem pomidorowym) lub biała (bez tego składnika).

Ciekawostka: neopolitana królową włoskiej kuchni

Oryginalna pizza neopolitańska składa się z pomidorów San Marzano, oryginalnego sera mozzarella di bufala oraz mąki typu 0 lub 00. Ciasto powinno być chrupiące, o grubości najwyżej 3-4 milimetrów. Tradycyjną pizzę wypieka się w piecu opalonym dębowym drewnem w niemalże 500 stopniach. Czas takiego pieczenia to zaledwie 1,5 minuty. Od 2009 roku pizza neapolitańska jest wyrobem regionalnym i każdy kto chce ją przyrządzić w swojej restauracji musi postępować zgodnie z ustaloną recepturą.

Zamówić pizzę czy przyrządzić samemu?

Oczywiście w kwestii przygotowania pizzy zostawiamy naszym czytelnikom wolną rekę, jednak zachęcamy do eksperymentowania z kuchniami świata. Przygotowanie pizzy odzwierciedlającej nasze ulubione smaki nie powinno być trudne, wystarczy że przygotujemy ciasto wg jednego z przepisów umieszczonych na naszym portalu. Bardzo dużo osób ceni sobie drożdżowe, grubsze spody który gwarantują utrzymanie wielu warzywnych składników. Taką porcją nie tylko szybko się najemy, ale także dostarczymy naszym kupkom smakowym ciekawych kombinacji.

Odmian pizzy jest bardzo wiele. Na jaki smak Wy się zdecydujecie celebrując to święto?

Redakcja poleca 12 przepisów na pizzę >>>