Międzynarodowy Tydzień Słodkich Ziemniaków

  • 2

Poznajcie bataty! Te słodkie amerykańskie ziemniaki smakują wyśmienicie zarówno w daniach na słono, jak i deserach. Od 14 do 24 marca 2016 roku bataty będą w centrum uwagi za sprawą Międzynarodowego Tygodnia Słodkich Ziemniaków.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Międzynarodowy Tydzień Słodkich Ziemniaków
fot. Fotolia
W kampanii zainicjowanej przez American Sweet Potato Marketing Institute i North Carolina Sweet Potato Commission uczestniczyć będzie wiele państw m.in. Niemcy, Francja, Holandia oraz Polska. Przez dziesięć dni, klienci będą mogli zdobywać informacje na temat batatów - zarówno w sklepach, jak i za pośrednictwem strony Słodkie Ziemniaki na jednym z portali społecznościowych. Przedstawione zostaną tam smaczne przepisy i wskazówki dotyczące zastosowania słodkich ziemniaków w kuchni.

Amerykanie od lata znają i cenią bataty. Ten słodki ziemniak to popularne warzywo, które podają na wiele różnych sposobów. Pomimo swojej nazwy, słodkie ziemniaki są warzywem korzeniowym, a nie ziemniakiem. To podłużne warzywo z pomarańczowym miąższem o lekko słodkim smaku jest bogate w wiele substancji odżywczych, beta-karoten, witaminy C,E i B6 oraz wapń i żelazo.

Pieczone bataty w ziołach
Zdjęcie: Fotolia

Ze względu na ciepły, sprzyjający klimat, najwięcej terenów upraw batatów znajduje się w Północnej Karolinie w USA. Popularna odmiana Covington uprawiana jest głównie tam oraz na południu USA. Roczna produkcja słodkich ziemniaków to około 271 000 ton. Po zbiorach, większość plonów przechowywana jest w temperaturze 12 - 15°C. Następnie, przez pięć do dziesięciu dni, słodkie ziemniaki wystawia się na działanie temperatur 26 - 29°C - skrobia zamienia się wtedy w cukier i w pełni rozwija charakterystyczny dla odmiany Covington aromat. Optymalne warunki umożliwiają magazynowanie nawet do dwunastu miesięcy przy zachowaniu wysokiej, powtarzalnej jakości. Dzięki temu, słodkie ziemniaki są dostępne przez cały rok.

Bataty to warzywa, które są powszechnie dostępne zarówno na lokalnych bazarkach jak i w supermarketach spożywczych. Pamiętajmy by wybierać tylko twarde, pozbawione obtłuczeń i plam sztuki. Przechowywane w zaciemnionym, wentylowanym miejscu zachowają świeżość nawet przez ok. 12 dni!

Bataty Bataty
Zdjęcia: Fotolia

Podobnie jak nasze swojskie ziemniaki, bataty mają szerokie zastosowanie kulinarne. Fantastycznie nadają się do gotowania, pieczenia, a nawet smażenia! Najczęściej wykorzystujemy je podczas przyrządzania sałatek, domowych chipsów lub frytek!  Te słodkie bulwy sprawdzą się również w zupach, zapiekankach, ciastach i deserach.

Moda na bataty ogarnęła kulinarny świat. A Wy macie w swoich przepiśnikach ulubione potrawy z batatami? Czekamy na Wasze przepisy i zdjęcia, które nagrodzimy cennymi wirtaulami!