Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Miękkie pierniczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, nie muszą leżakować. To świetny przepis dla osób, które są zabiegane bowiem pierniczki możemy przygotować dosłownie przed samymi świętami

Miękkie pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miękkie pierniczki

 

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 25g drożdży,
  • 1 jajko
  • 40 g masła,
  • 1 czubata łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Miękkie pierniczki
Do garnka dodajemy masło i miód, całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia, następnie wkruszamy drożdże i mieszamy. Masę lekko przestudzić. Mąkę łączmy z sodą, przyprawą korzenną, cukrem pudrem i mieszamy. Do mąki dodajemy jajko i przestudzoną masę i mieszamy a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm i foremkami wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blasze i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle uznania cukrowymi ozdobami i lukrem. Wesołych świąt :-) Uwaga: Lukier - utrzeć 1 łyżkę mleka z 6 łyżkami cukru pudru. Lukier można zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym. Do lukru można dodać również kilka kropel aromatu np. cytrynowego.
Miękkie pierniczki
Mąkę łączmy z sodą, przyprawą korzenną, cukrem pudrem i mieszamy.
Miękkie pierniczki
Do garnka dodajemy masło i miód, całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia
Miękkie pierniczki
Do mąki dodajemy jajko i przestudzoną masę i mieszamy a następnie zagniatamy
Miękkie pierniczki
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm i foremkami wycinamy dowolne kształty.