edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Mielona łopatka wieprzowa do słoika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Dzięki niewielkiemu dodatkowi wędzonego boczku, mielonka jest chudziutka i nawet największa maruda (a mam taką w domu), nie znajdzie w niej tłustych kawałków.

Mielona łopatka wieprzowa do słoika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielona łopatka wieprzowa do słoika

 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki wody
  • ewentualnie sól

Sposób przygotowania:

Mielona łopatka wieprzowa do słoika
Słoiki i nakrętki umyć, osączyć z wody, ustawić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Wypiekać w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem przez 15 minut. Żelatynę namoczyć w wodzie. Boczek i łopatkę pokroić w kostkę, zmielić.

Do mięsa dodać sól peklową, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą. Dodać namoczoną żelatynę i dobrze wyrobić.

Masę nałożyć do słoików o pojemności maksimum 500 ml, napełniając je do około 3/4 wysokości, założyć nakrętki. Pierwszego dnia pasteryzować przez 60 minut, drugiego 40 minut, trzeciego 30 minut.

Z podanych składników wyszły mi 4 słoiki o pojemności 500 ml i jeden 400 ml.
Mielona łopatka wieprzowa do słoika
Pokrojone w kostkę mięso i boczek przepuścić przez maszynkę.
Mielona łopatka wieprzowa do słoika
Do mięsa dodać sól peklową, pieprz, majeranek i czosnek.
Mielona łopatka wieprzowa do słoika
Słoiki ściśle napełnić masą mięsną do 3/4 wysokości.
Mielona łopatka wieprzowa do słoika
Słoiki pasteryzować trzykrotnie, co pozwoli dłużej je przechować.

Tagi:

mięsa