SUPERPRZEPIS

Mielona wieprzowina w stylu koreańskim

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Mielona wieprzowina w stylu koreańskim Więcej zdjęć (5)

Co można przygotować z mięsa mielonego oprócz kotletów, pulpetów i sosu bolońskiego? Można poszukać inspiracji w kuchni koreańskiej i przygotować proste, szybkie i pyszne mięso w słodko – pikantnym sosie.

Składniki:

Mielona wieprzowina w stylu koreańskim

 

  • 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • ½ - 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • Około 200 -300 gramów ryżu

Sposób przygotowania:

Mielona wieprzowina w stylu koreańskim
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy brązowy cukier i na wolnym ogniu karmelizujemy go. Kiedy cukier się rozpuści podkręcamy ogień i na patelnie wkładamy mielone mięso – mieszając cały czas smażymy około 2 minut.

Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chilli i starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz odrobinę oleju sezamowego – mieszamy i smażymy 3 minuty. Kiedy mięso się zarumieni i przesmaży wraz z przyprawami na patelnie wlewamy sos sojowy, zmniejszamy ogień i dusimy mięso około 10- 15 minut.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli jest taka potrzeba brązowym cukrem i sosem sojowym (mięso ma być słodko – pikantne ) Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Umyty i osuszony szczypiorek kroimy drobno na skos.

Na talerze wykładamy po porcji ryżu, na niego wykładamy porcję mięsa i wszystko posypujemy szczypiorkiem, serwujemy gorące, smacznego.
Mielona wieprzowina w stylu koreańskim
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy brązowy cukier
Mielona wieprzowina w stylu koreańskim
Do karmelu dodajemy mięso mielone i przyprawy
Mielona wieprzowina w stylu koreańskim
Kiedy mięso lekko się przesmaży dodajemy sos sojowy
Mielona wieprzowina w stylu koreańskim
Wszystko dusimy około 10-15 minut i serwujemy z ryżem